آیا اسد ناچار از تهران است

آیا اسد ناچار از تهران است؟

آیا اسد ناچار از تهران است؟

 تونس اليوم -

آیا اسد ناچار از تهران است

عبد الرحمن الراشد
بقلم : عبد الرحمن الراشد

نمی‌توان انکار کرد که مداخله ایران در جنگ داخلی سوریه، نظام اسد را نجات داد. طراحان سیاست‌های منطقه‌ای وقتی از دولت دمشق می‌خواهند که ایران را بیرون کند، نباید این دست‌آورد را نادیده بگیرند. به نظر می‌رسد که دولت سوریه ایمان دارد که رابطه با ایران ضروری است تا مانع سرنگونی آن در آینده بشود. بر این اساس، بعید به نظرمی‌رسد که ایرانی‌ها از سر تمایل از سوریه خارج بشوند آن هم پس از صرف خون‌ها و دلارهای بسیار و تبدیل آن کشور به قطعه‌ای بسیار مهم در بازی سیاست خارجه‌شان که بر گسترش نفوذشان در خارج از مرزها بنا گذاشته شده‌است. آیا دور ساختن ایران شرطی غیرقابل انجام است؟

برای پاسخ دادن به این سئوال باید روابط بین دو طرف را در چارچوب تاریخی‌شان مرور کنیم. رئیس‌جمهوری پدر فقید، حافظ اسد بود که به دو دلیل دروازه روابط با رهبران انقلاب ایران را خیلی زود باز کرد. اول برای ایجاد موازنه قوا با اسرائیل که حضور سوریه در لبنان را تهدید می‌کرد. دوم و مهم‌تر محاصره نظام صدام حسین در عراق؛ دشمن مشترک اسد و آیت الله خمینی. اگر این پیمان نبود شاید صدام با استفاده از فرصت فروپاشی اتحاد جماهیری شوروی در ابتدای دهه نود به سوریه حمله می‌کرد، همان کاری که با کویت کرد به خصوص که صدام براین باور بود که سوریه در دوره جنگش با ایران علیه او توطئه چینی کرد. هر دو نظام بعثی جنگ‌های پنهانی در لبنان علیه هم راه انداختند و پیش از آن بغداد دمشق را متهم کرد، دست به سازماندهی انقلاب علیه‌شان زده و به دنبال آن بسیاری از مهره‌های برجسته حزب بعث عراق اعدام شدند.

در ابتدای کار مشترک سوری-ایرانی در لبنان درگیری‌هایی میان نیروهای سوری با «حزب‌الله» وابسته به ایران روی داد که اسد در خاک لبنان مسئله را فیصله داد و نشان داد حرف آخر را او می‌زند.

در دو دهه هشتاد و نود، ده‌ها عملیات تروریستی توسط ملیشیای ایرانی علیه لبنانی‌ها، عرب‌ها و غربی‌ها انجام شد که همه با آگاهی یا حداقل چشم پوشی و عدم مخالفت دمشق بودند. سوریه به گذرگاه و حامی سیاسی آنها تبدبل شد. اسد نیز به نوبه خود از طاووس مسلکی ایران بهره برد و نفوذ منطقه‌ای‌اش را تقویت کرد و به مرجعی بدل شد که پادرمیانی می‌کرد یا گروگان‌ها را آزاد می‌ساخت یا با ایران و گروه‌های مسلحش مذاکره می‌کرد. در آن زمان قواعد درگیری در دوره جنگ سرد سپرش شد. آن قواعد اجازه می‌داد نقشه‌های جغرافیایی تغییر کنند و هیچ‌کسی علاقه‌ای به رویارویی مستقیم نداشت و لبنان به میدانی مناسب برای مواجهه‌ها تبدیل شد. با خروج اتحاد جماهیری شوروی و مرگ اسد پدر، آرزو می‌شد که بشار اسد شناکنان به این کناره بیاید و در حقیقت رابطه‌اش با کشورهای خلیج و اردن و مغرب تغییر کرد، اما ایران پشت پرده همچنان در دمشق ماند. به همین دلیل عقب‌نشینی اسرائیل از جنوب لبنان موفق نشد آن گشایش مورد نظر را رقم بزند و ژنرال‌های سوری سیطره خود بر گلوگاه‌های سیاسی را گسترش دادند. با موج ترورها و تصفیه رهبران سنی و مسیحی لبنانی، روشن بود که استفاده‌کننده اول ایران است که با افزایش قدرت «حزب‌الله» نفوذ آن گسترش می‌یابد.

نقطه مهم‌تر در پرسش اینکه از رابطه دمشق -تهران چه کسی بهره می‌برد، شاید انقلاب سوریه شعله‌ور و گسترده نمی‌شد مگر به دلیل و علیه پیمان تهران و هفت سال ادامه نمی‌یافت. بدون شک رابطه ویژه بود که خامنه‌ای را به مداخله نظامی و نجات متحدش واداشت.

آیا می‌توان گفت نظام دمشق قربانی رابطه با نظام تهران است یا از آن سود کرد؟

هرکدام ما می‌تواند نظرش را داشته باشد، اما نتیجه آینده سوریه را شکل می‌دهد که امروز رقم می‌خورد؛ رابطه تهران با دمشق تنها گردنه پایان دادن به جنگ، اعتراف به حاکمیت نظام و بازگرداندن روابط منطقه‌ای و بین‌المللی با دمشق است. بیشتر کشورهای منطقه علاقه‌ای به مداخله در چگونگی حکمرانی نظام دمشق در کشورش ندارند، چرا که آنها هم نمی‌خواهند دیگران به آنها دیکته کنند چطور کشورشان را اداره کنند. بلکه ایران خطری برای وجود این کشورها و ثبات‌شان بوده و همچنان هست.

رابطه دمشق و تهران در وضعیتی جدید و متفاوت با گذشته قرار گرفته‌است. اول اینکه اسرائیل زیربار وجود نظامی ایران در محیط جغرافیایی مستقیمش نمی‌رود و به عملیات نظامی‌اش علیه آن ادامه می‌دهد. این حجم عملیات به بالاترین سطح خود از زمان جنگ ۱۹۷۳ رسیده‌است. حضور ایرانی بسیاری از کشورهای عربی را به ایستادن در کنار اسرائیل می‌کشاند؛ برای اخراج ایران از سوریه و حتی لبنان. دوم اینکه ایران در برابر تهدیدهای متعدد داخلی قرار دارد که خبر از تغییرات مهم می‌دهند. نباید از اهمیت نافرمانی روزانه در درون جمهوری اسلامی که آن را ضعیف ساخته و ناچارش می‌سازد نفوذ خارجی‌اش را کم کند، غافل بود. در نهایت این سوریه است که باید انتخاب کند: ماندن در مجموعه ایران یا خروج از کهکشان آن؟

arabstoday

الإسم *

البريد الألكتروني *

عنوان التعليق *

تعليق *

: Characters Left

إلزامي *

شروط الاستخدام

شروط النشر: عدم الإساءة للكاتب أو للأشخاص أو للمقدسات أو مهاجمة الأديان أو الذات الالهية. والابتعاد عن التحريض الطائفي والعنصري والشتائم.

اُوافق على شروط الأستخدام

Security Code*

 

آیا اسد ناچار از تهران است آیا اسد ناچار از تهران است



GMT 13:45 2019 الخميس ,31 كانون الثاني / يناير

الإعلام والدولة.. الصحافة الورقية تعاني فهل مِن منقذ؟!

GMT 12:41 2019 الأحد ,27 كانون الثاني / يناير

نحن وفنزويلا

GMT 12:39 2019 الأحد ,27 كانون الثاني / يناير

رحلة لمعرض الثقافة

GMT 12:37 2019 الأحد ,27 كانون الثاني / يناير

ذكرى 25 يناير

GMT 12:35 2019 الأحد ,27 كانون الثاني / يناير

فى الصراع الأمريكى - الإيرانى: حزب الله فى فنزويلا!

GMT 16:52 2021 الجمعة ,01 كانون الثاني / يناير

تتيح أمامك بداية السنة اجواء ايجابية

GMT 19:23 2021 الإثنين ,01 شباط / فبراير

أجواء إيجابية لطرح مشاريع تطوير قدراتك العملية

GMT 08:55 2012 الإثنين ,10 كانون الأول / ديسمبر

النميمة تحسن أداء الموظفين في العمل

GMT 17:42 2021 الجمعة ,01 كانون الثاني / يناير

لا تتردّد في التعبير عن رأيك الصريح مهما يكن الثمن

GMT 23:10 2021 السبت ,16 كانون الثاني / يناير

أفخم المطاعم الفاخرة في برج خليفة

GMT 07:18 2016 الخميس ,05 أيار / مايو

اعتني بأظافرك لتعتني بجمالك

GMT 14:14 2018 الإثنين ,01 تشرين الأول / أكتوبر

إقامة معرض للحرف اليدوية والتراثية في دمشق القديمة

GMT 11:26 2021 الإثنين ,04 تشرين الأول / أكتوبر

أزياء باللون الزهري للمحجبات

GMT 09:39 2021 السبت ,04 كانون الأول / ديسمبر

تراجع الاستثمار في تونس بنسبة 20 في المائة

GMT 07:34 2014 الثلاثاء ,04 آذار/ مارس

رئيس "بريتش إير وايز" يدعم إستقلال إسكتلندا

GMT 12:43 2014 الأحد ,08 حزيران / يونيو

السيسي يؤكد لعباس دعم مصر للقضية الفلسطينية

GMT 05:11 2012 السبت ,01 كانون الأول / ديسمبر

انخفاض أسعار فنادق مكة تجذب السعوديين لأداء العمرة

GMT 11:55 2016 الأحد ,14 شباط / فبراير

طريقة عمل شاورما دجاج

GMT 07:31 2021 الإثنين ,04 تشرين الأول / أكتوبر

القبض على نائب ومذيع تلفزيوني وصفا الرئيس بالخائن في تونس

GMT 21:18 2017 الخميس ,09 تشرين الثاني / نوفمبر

مضاعفات تعاطي الحشيش
 
Tunisiatoday

Maintained and developed by Arabs Today Group SAL
جميع الحقوق محفوظة لمجموعة العرب اليوم الاعلامية 2023 ©

Maintained and developed by Arabs Today Group SAL
جميع الحقوق محفوظة لمجموعة العرب اليوم الاعلامية 2023 ©

Tunisiatoday Tunisiatoday Tunisiatoday Tunisiatoday
tunisiatoday tunisiatoday tunisiatoday
tunisiatoday
بناية النخيل - رأس النبع _ خلف السفارة الفرنسية _بيروت - لبنان
tunisia, tunisia, tunisia